Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie van de basisverzekering én, min of meer symbolisch, ook het verplichte eigen risico.
De premie voor 2018 daalt met 6 euro per jaar naar 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro.
Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie. “Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet.”
Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.
De hoogte van het eigen risico is overigens wettelijk bepaald. “Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken”, aldus de directeur.
DSW-premie is richtinggevend
DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. De DSW-premie bleek de afgelopen jaren richtinggevend te zijn voor de rest van de verzekeraars.
Dat DSW de premie verlaagt is verrassend. In de Miljoenennota hield het kabinet voor 2018 rekening met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met 81 euro.
Ook Oomen rekende in eerste instantie op een verhoging. Hij gaf begin augustus nog aan dat de premie volgend jaar met gemiddeld 30 euro zou stijgen. Dit omdat de inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds in 2016 fors lager uitvielen, wat leidde tot een tegenvaller van 400 miljoen euro.
Zorgverzekeringsfonds van het Rijk
Zorgverzekeraars krijgen een belangrijk deel van hun inkomsten via het zorgverzekeringsfonds van het Rijk. In die pot komen de zorgpremies die werknemers via hun werkgevers afdragen terecht. Het fonds verdeelt dit geld onder alle zorgverzekeraars in Nederland.
De rest van de inkomsten van zorgverzekeraars komt uit de verplicht af te sluiten ziektekostenverzekeringen die alle Nederlanders ieder jaar moeten afsluiten.
Verzekerden kregen dit jaar te maken met een forse premieverhoging. De grote zorgverzekeraars schreven dit vooral toe aan de uitbreiding van de basisverzekering, die de overheid bepaalt. Daarbij zijn volgens verzekeraars de zorgkosten hoger dan er aan premie binnenkomt. Het verschil moet worden bijgelegd uit de reserves.
Lagere zorgkosten
Volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen ten opzichte van wat in de Miljoenennota 2017 is begroot. Volgens de zorgverzekeraar wordt dit voornamelijk veroorzaakt door een loon- en prijsontwikkeling die lager is dan verwacht.
Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat de zorgkosten ook volgend jaar lager uitvallen dan begroot.
Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. "DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog", stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.
De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. "Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen", aldus Meens.
Eigen afweging van DSW
Volgens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland betekent de stap van DSW niet dat andere verzekeraars automatisch zullen volgen. Feit blijft dat de zorgkosten stijgen, ook al gaat dat wellicht minder hard dan gedacht. Welke weerslag dat heeft op de premie kan per verzekeraar sterk verschillen, aldus een woordvoerder.
Wat de zorgpremie betreft maakt elke verzekeraar zijn eigen afweging, gebaseerd op de eigen financiële situatie, aldus de zegsman. "Ik weet niet precies waar DSW zich op baseert, en ik heb ook geen idee wat andere verzekeraars wel of niet kunnen doen", zei hij.
Verder benadrukt ZN dat de hoogte van het eigen risico een politiek besluit is, al kunnen verzekeraars onder bepaalde voorwaarden wel korting geven.